Osoby chore na cukrzycę nie powinny unikać warzyw. To cenne dla zdrowia produkty nie tylko dla diabetyków ale dla wszystkich, szczególnie dla tych , którzy dbają o swoją wagę. Przełom lipca i sierpnia to najlepszy czas na pomidory. Obecnie są one dostępne cały rok ale te z gruntu są najsmaczniejsze. Można je jeść praktycznie bez ograniczeń. 100 g pomidora to zaledwie 15-18 kcal. Pomidor zawiera niewiele węglowodanów a jest źródłem cennych witamin ( C, PP, K, B) oraz soli mineralnych: cynku, fosforu, jodu, kobaltu, magnezu, miedzi, żelaza i wielu innych. W Internecie można przeczytać, że czerwone pomidory zawierają m.in. likopen, resweratrol, kwas foliowy i kilka jeszcze mniej lub bardziej znanych związków. Bez względu na to czym jest likopen czy wspomniany resweratrol to jedzenie pomidorów wszystkim wyjdzie na zdrowie.
Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów . . .
Mówi się, że pomidor w codziennym menu zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wieńcowej, jest dietetycznym warzywem, dostarcza naszemu organizmowi dużo cennych składników. Najważniejsze jest chyba to, że pomidory polecane są diabetykom. Z uwagi na małą zawartość węglowodanów i cenny błonnik oraz pozytywny wpływ na nasz organizm, można sobie pozwolić na pomidorowe obżeranie się. Takie same , a nawet większe właściwości ma też sok pomidorowy, przecier , suszone pomidory . Czy rzeczywiście każdy może jeść pomidory bez ograniczeń? To nie tak do końca. Pomidory mogą uczulać. Szczególnie dzieci. To warzywo może być też przyczyną kłopotów żołądkowych. Twarda skórka potrafi przylepić się do żołądka i kilka dni mamy niestrawności. Czasami warto przed zjedzeniem pomidora usunąć skórkę. Pomidory zawierają też szczawiany, dlatego nie są wskazane dla chorych na kamicę szczawianową. (sed)