BIBLIOTEKA DIABETYKA

WYPIEKI DLA DIABETYKÓW

Autor: Britta Macho, Tina Schlag

Chorzy na cukrzycę zazwyczaj omijają tace z ciastami. Mało kto z nich pomyśli o zjedzeniu kawałka tortu czy piernika. Czy diabetycy nie mogą jeść słodyczy? Nic bardziej mylnego. Obowiązuje ich ta sama zasada co ludzi zdrowych: wszystko można jeść, ale z umiarem. Jednak   na całym świecie chorzy na cukrzycę zadręczają się wyrzutami sumienia po zjedzeniu  ciasta. Z pomocą śpieszą im dwie dyplomowane  dietetyczki Britta Macho i Tina Schlag, autorki nowej książki kucharskiej dla diabetyków. A w niej m.in. przepisy na:  rosyjski placek z jabłkami, rogaliki orzechowe, omleciki biszkoptowe, wafle babci Hani czy strudel makowy.

TABELE WITAMIN

Autor: SvenDavid Muller-Nothmann

Życie bez witamin jest niemożliwe. Poza witaminą D nasz organizm nie wytwarza żadnych witamin, dlatego też należy je regularnie przyjmować wraz z pożywieniem. Aby przemiana materii dobrze przebiegała, abyśmy byli zdrowi i sprawni, nasz organizm potrzebuje 13 witamin i β karotenu.  Jakie potrawy zawierają najwięcej witamin?  Czym grozi nam niedobór  witamin a czym ich nadmiar? Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminy? Która witamina jest niezbędna dla oczu, która wzmacnia kości a która wzmacnia odporność? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi znajdziemy w książce „Tabele witamin”.


KUCHNIA DLA DIABETYKÓW. Przystawki. Dania główne. Desery.

Autor: Britta Macho, Tina Schlag

Cukrzyca nie oznacza utraty radości z jedzenia-wręcz przeciwnie!  Dowodzą tego specjaliści do spraw żywienia – Britta Macho i Tina Schlag – przedstawiając  ciekawe ale proste  przepisy  potraw przygotowanych ze zwyczajnych składników . Jak się okazuje, nie trzeba całkowicie rezygnować  z cukru ani stosować specjalne diety. W książce znajdziemy m.in. przepisy  na smaczną zupę cebulową, trzypiętrowe kanapki z białym serem, zapiekane naleśniki, tirami su, suflety twarogowe na kawałkach jabłka.

KUCHNIA DOMOWA DLA DIABETYKÓW

Autor: Stella Bowling

Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musimy z nich rezygnować. Najważniejsze jest to, by nasza  dieta była zbilansowana i zawierała zróżnicowane pokarmy. Lektura  książki  „Kuchnia domowa dla diabetyków” powinna nas przekonać, że  cukrzyca nie zabrania cieszyć się smakiem wielu smacznych  potraw. W książce znajdziemy  m.in. przepisy  na grecką zapiekankę, kurczak po katalońsku, nadziewane pieczone ziemniaki czy limonowy tort.

SMACZNE POTRAWY DLA DIABETYKÓW

Autor: Jane Frank

Autorka, wykwalifikowany dietetyk, podpowiada, jak radzić sobie z cukrzycą i łagodzić jej objawy, zdrowo odżywiając się.  W książce oprócz istotnych danych na temat cukrzycy, zawarte są kluczowe informacje o diecie wynikające z najnowszych badań. Znajdziemy w niej m.in. przykładowy plan posiłków na każdy dzień, indeks glikemiczny produktów spożywczych i ponad 100 wyjątkowych przepisów: na pożywne śniadania, zdrowe przekąski i przystawki, smaczne zupy i buliony, a także przepisy na dania z drobiu, ryb, warzyw, pyszne sałatki, sosy oraz wspaniałe desery i napoje.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii BIBLIOTEKA DIABETYKA, BIBLIOTEKA DIABETYKA. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.