Okładka książki "Detoks cukrowy".

CUKIER JAK NARKOTYK

Cukier niszczy zdrowie – to zostało dowiedzione naukowo. Coraz więcej osób musi zrezygnować z cukru lub znacznie go ograniczyć ze względu na zalecenia lekarza lub po prostu dlatego, że chce się lepiej czuć. Ale jak radzić sobie z przyzwyczajeniem do słodkiego smaku i smacznie jeść, nie sięgając po wszechobecny cukier?

Odpowiedzi dostarczają autorki niedawno wydanej w Polsce książki „Detoks cukrowy”, dietetyczka Brooke Alpert i dermatolożka Patricia Farris. Opierając się na swojej wieloletniej praktyce medycznej, stworzyły rewolucyjny program eliminujący cukier z diety i przywracający zdrowie i młodzieńcze samopoczucie. Opracowany przez nie program powstrzyma apetyt na cukier i ułatwi wykluczenie pokarmów odpowiedzialnych za tycie, zmęczenie i przedwczesne starzenie się.

ZREZYGNUJ Z CUKRU PRZEZ KILKA DNI …

Program oczyszczenia proponowany w książce „Detoks cukrowy” składa się z dwóch części. Pierwsza to trzy dni całkowitej rezygnacji z cukrów, zarówno prostych, jak i tych pochodzących z owoców, warzyw i innych naturalnych źródeł. W ten sposób nasze ciało nauczy się radzić sobie bez cukru, a kubki smakowe odpoczną od przesłodzenia. Po trzech dniach przechodzimy do etapu drugiego, czyli stopniowego ponownego wprowadzenia ograniczonych ilości pewnych pokarmów zawierających naturalne cukry, oczywiście w sposób kontrolowany. Lukrowane babeczki czy landrynki nigdy nie powrócą do naszego jadłospisu, ale pomarańcze, migdały czy marchew – jak najbardziej.


Autorki książki nie pozostawiają czytelnika samemu sobie. Przedstawiają pełny miesięczny plan posiłków, przepisy wraz z listami zakupów i strategię zwalczania „łasuchowania”. Uczą też, jak bezcukrowo jadać poza domem. Polecają produkty, które dodają energii, pomagają zrzucić zbędne kilogramy i mają szczególnie zbawienny wpływ na zdrowie. Książka pełna jest pomysłów i porad, jak ułatwić sobie zdrowe życie. Szczególny nacisk autorki „Detoksu cukrowego” kładą na związek między odstawieniem cukru a poprawą stanu cery. Istnieją naukowe dowody, że cukier znacząco nas postarza: jest odpowiedzialny za suchą skórę, zmarszczki i koszmar młodzieńczych lat – trądzik. Wielkim atutem tej książki jest właśnie kompleksowe podejście do odżywiania i pielęgnacji skóry, dzięki któremu każdy może poczuć się i wyglądać znacznie lepiej.

„Detoks cukrowy. Jak stracić na wadze, dobrze się czuć i młodziej wyglądać”

Brooke Alpert, Patricia Farris , przeł. Beata Hrycak

Wydawnictwo Bukowy Las

Książkę można kupić w dobrych księgarniach i na www.swiatksiazki.pl

(mk)