KsiążkaKUCHNIA POLSKA DLA DIABETYKÓW

Kuchnia diabetyka. Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.

Kuchnia diabetyka to:

  • przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
  • przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
  • propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
  • wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
  • porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
  • wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.

Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.

Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma piętnastoletnie doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi na cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych organizowanych przez FEND .


„Kuchnia polska dla diabetyków”,  autor: Dorota Drozd, Wydawnictwo RM, format: 165×235 mm, stron: 160, ISBN: 978-83-7773-373-8, cena: 29,90 zł.

Odwiedź:   www.rm.com.pl