Truskawki? Tak, ale bez przesady.

Dietetyk na pytanie „Czy diabetycy mogą jeść truskawki?” z pewnością odpowie, że tak ale od razu zaznaczy, że rozsądne ilości. Jakie to są ilości? Myślę, że około 200 g to kilka (może 10?) owoców średniej wielkości.  100 gram truskawek ma tylko 30 kcal, są więc bezpieczne dla osób otyłych. Nie tuczą.  Mają sporo błonnika  a ich indeks glikemiczny to tylko 40. Są bardzo pożytecznymi dla organizmu owocami. Zawierają witaminy C, B2, B3, fosfor. Krzem, mangan, magnez. Nie każdy może jednak jeść te smaczne, wiosenne owoce. Truskawki mogą uczulać. Dlatego warto je jeść ze śmietaną lub jogurtem.  Uwaga dietetyków, że rozsądne ilości i  z tego powodu jest zasadna.  Tak czy inaczej, nie popełnimy wielkiego błędu jeśli od czasu do czasu sięgniemy po wielką, dojrzałą truskawkę. Nawet jeśli spowoduje  zwiększenie poziomu cukru we krwi, to nie wyrządzi nam wielkiej krzywdy. Truskawka to owoc antynowotworowy. Tak najogólniej można  o niej powiedzieć  bez wnikania w szczegóły. Czyli jeść truskawki? Pewnie, że tak!

Ten wpis został opublikowany w kategorii DIETA DIABETYKA i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.