Truskawki na talerzu diabetyka

Nie wszystkiego musi się wyrzekać osoba chora na cukrzycę. Na pytanie czy diabetycy mogą jeść owoce, często słyszymy, że nie, bo zawierają cukry.  No ale zawierają też wiele innych drogocennych dla zdrowia składników, jak sole, minerały, witaminy, błonnik.  Jedząc truskawki dostarczamy do organizmu potas, wapń, fosfor, magnez czy mangan, nie mówiąc o witaminach.  Indeks glikemiczny wcale nie jest taki wysoki, bo wynosi tylko 40, a  100 g truskawek to tylko 32 kcal.  Można powiedzieć, że te owoce nie tuczą. Mogą jednak alergizować. Dlatego truskawki  warto jeść ze śmietaną…. No tak ale śmietana i diabetyk! Rzecz w tym ile jednorazowo zjemy truskawek i jak często mamy ochotę na te owoce. Osoby chore na cukrzyce wiedzą, że śmietanę można zastąpić np. kefirem. Truskawki można jeść i pod inną postacią: galaretki, ciasta, lodów. Oczywiście, zawsze będzie pytanie czy diabetyk może. Myślę, że może. Stosowanie ścisłej diety przez osoby ze stabilnym poziomem cukru i dobrze monitorowaną cukrzycą  nie powinno eliminować z naszego menu owoców. Szczególnie  wiśni, malin, jagód, porzeczek, jabłek czy agrestu. Mają one   mały indeks glikemiczny a są smaczne i już jest na nich sezon. (sed)

Ten wpis został opublikowany w kategorii ZDROWIE i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.