Biały cukier. Kryształ. To nie jest produkt dla diabetyków i osób, które muszą zmagać się z nadwagą. Czy można żyć bez lodów, słodkich ciast, cukierków? Bez posłodzonej kawy i słodkiej, z cytryną herbaty? Co za pytania! Bywa, że należy odstawić cukier … na zawsze. Im szybciej tym lepiej. O białym cukrze napisano już wiele i dla nikogo nie jest tajemnicą, że to „biała trucizna”. Są osoby, które dowiedziawszy się o cukrzycy potrafią od razu pożegnać się ze słodzeniem. Piją gorzką kawę, nie słodzą herbaty. Nie wszyscy jednak tak potrafią. Po odstawieniu cukru z dnia na dzień ja przestałem pić te napoje. Może to i dobrze ale gdy przez ostatnie 50 lat codziennie była słodka herbata i kawa to taki ruch wywołuje poważny bunt. Skorzystać można z innej metody rezygnacji z cukru – stopniowo zmniejszać dawkę i aż do … zera. W moim przypadku do zera nie udało się, bo po osiągnięciu pewnej granicy pojawiał się „odrzut” i powrót do sytuacji przed „eksperymentem”.
Policzmy . . .
Przyjmijmy, że dziennie wypijamy dwie herbaty słodząc za każdym razem po 2 łyżeczki i do tego są jeszcze dwie kawy posłodzone po łyżeczce każda. Nasze zapotrzebowanie na cukier wynosi: dziennie 49, 8 g, miesięcznie 1,494 kg a rocznie 17,928 kg! Teraz zmniejszmy dawkę o połowę – pijemy tyle co dotychczas ale herbatę słodzimy 1 łyżeczkę a kawę pół łyżeczki. „Zaoszczędzimy” tym sposobem 8,964 kg cukru rocznie.
I co robić?
Takie wyzwanie w moim przypadku było możliwe, chociaż od czasu do czasu sięgałem po cukier. Nie był to jednak biały kryształ ale … erytrytol. Jest to doskonały zamiennik cukru. Bez kalorii i bez tego co posiada normalny cukier, 0 40% mniej słodszy. Nie posiada żadnego smaku i z powodzeniem można go wsypać do herbaty czy kawy. Jest tylko jeden szkopuł : za 250 g tego niezwykłego cukru trzeba zapłacić około 18 zł (2022 r.). Nie pozostaje nam nic innego, jak nadal testować z ograniczaniem spożycia cukru. Do zera! (sd)
Ps – Jedna łyżeczka cukru waży ok. 8,3 g.